Community bouwen stap 1: Idee & onderzoek

Stap 1 : Idee & onderzoek

Een community begin je met een goed idee en een gedegen onderzoek. Het is essentieel dat je je doelgroep kent en weet wat er speelt.

Het idee

Starten met een community begint met een goed idee. Misschien heb je al een goed idee, of wil je dat juist in deze fase uitzoeken en geinspireerd worden. Waar gaat jouw community over?

Je kunt een community bouwen rondom:
  1. je merk, product of dienst: voor meer fans, klanten en omzet;
  2. je organisatie intern: een hechtere band tussen collega’s, meer kennisdelen en betere resultaten;
  3. een goed doel of non-profitorganisatie: samen sta je sterker en samen kun je meer bereiken;
  4. een vereniging of stichting: de leden met elkaar te verbinden en kennis te delen;
  5. je passie: als hobbyist met anderen te praten over je favoriete bezigheid en tips en tricks uitwisselen;
  6. jezelf, als influencer: een community van fans om je heen verzamelen;
  7. je onderneming: leren hoe je je ideale klant het beste kunt bereiken en hoe je prospects omzet in echte klanten en fans.
  8. een anderleuk idee dat niet onder bovenstaande punten valt.

Voorbereiding en onderzoek

Een goed begin is het halve werk. Bijvoorbeeld als je nog geen community hebt, maar wel een fantastisch idee. Of als je bestaande community wel een boost kan gebruiken. Natuurlijk wil je meteen gaan vlammen, je kunt niet wachten! Maar wacht toch nog maar even…

Want de uitdrukking ‘Bezint eer ge begint’ is ook bij een community van toepassing. Het is super om zelf een succesvolle community te runnen, maar dat succes is wel afhankelijk van het onderzoek dat je vooraf doet.

Onderzoek je doelgroep, concurrenten, trends en ontwikkelingen in de markt. Hierdoor kun je bepalen of jouw community een kans van slagen heeft. Stel: je wilt een community voor liefhebbers van lezen opzetten. Heel leuk natuurlijk, maar daar hebben liefhebbers van lezers zeer waarschijnlijk al andere communities voor: Chicklit, Hebban of een van de vele leesclubs en groepen op Facebook. Dan kun je wel nóg een community voor liefhebbers van lezen opzetten, maar de kans is groter dat je community slaagt als je een bepaalde niche aanspreekt.

Richt je op een niche

Probeer een niche te vinden waarin jij de expert bent. Het onderwerp waarin je onderscheidend bent, hoeft niet groot te zijn. Er zijn bijvoorbeeld heel veel fashion influencers met een community rondom hun eigen stijl en die daar hun geld mee verdienen. Doordat zij allemaal een eigen stijl (niche) hebben die net iets anders is dan anderen, kunnen ze heel succesvol zijn. Sterker nog: influencers werken vaak met elkaar samen. Dat kun jij met jouw community natuurlijk ook heel goed doen. Onderzoek de mogelijkheden.

Voorbereiding: 

Geef antwoord op de volgende vragen:
  1. Waarom een community?
  2. Wat wil ik bereiken met mijn community?
  3. Hoeveel ben ik bereid te investeren in tijd, energie en geld?
  4. Wanneer is mijn community een succes?
  5. Wie is mijn doelgroep/ideale klant?
  6. Wie zijn mijn ideale communityleden?
  7. Wat hebben zij nodig?
  8. Wat is het grootste probleem of de grootste frustratie waar de communityleden mee worstelen?
  9. Helpt de community dit probleem op te lossen?
  10. Welke externe trends en ontwikkelingen (economisch, sociologisch, technisch, politiek) hebben invloed op het succes van mijn bedrijf en community (kansen en bedreigingen)?
  11. Wat zijn de sterktes en zwaktes van mijn organisatie die bijdragen aan het succes van mijn community?
  12. Wat maakt mijn community Uniek, Sociaal en Relevant?
Je antwoorden gebruik je straks bij het omschrijven van je doelgroep en het formuleren van je strategie. Niet alle vragen zijn voor elke situatie relevant, maar het merendeel wel. Het gaat om het grote geheel, zodat jij weet wie en wat je met je community wilt bereiken en waarom.

Alternatief: sluit je aan bij een bestaande community

Realiseer je: je hoeft niet per se een eigen community op te zetten. Je kunt ook krachten bundelen en gebruik maken van een bestaande community om zo je doelgroep te bereiken. Misschien kom je tijdens jouw onderzoek een community tegen die goed bij je past en waar je je graag bij aan wilt sluiten. Je claimt dan niet de autoriteit als oprichter, maar je kunt wel veel waarde toevoegen als actief lid en zo de voordelen van deze community benutten. Bijvoorbeeld relaties opbouwen en analyseren hoe de community werkt. En bekijken wie welke rol heeft aangenomen binnen de community. Zo kun je je eigen positie innemen binnen de groep. Wil je voornamelijk luisteren en leren? Of wil je de andere leden oproepen om tot actie over te gaan? Of juist advies geven over openstaande vragen? Of zoek je meer naar support van anderen? Allemaal voorbeelden van hoe je een community zo goed mogelijk in kunt zetten. Ook als het niet jouw community is.

Als je een expert bent en regelmatig antwoorden geeft op vragen in een bepaalde hoek, dan zullen andere leden je op een gegeven moment herkennen. Of jou zelfs aandragen onder een bericht omdat ze je eerdere posts hebben gelezen. Omdat je waardevolle informatie deelt met de andere leden. Mond-tot-mondreclame is nog steeds de belangrijkste vorm van reclame. Ook in communities waar je lid van bent. Deel je expertise en help andere communityleden als ze ergens tegenaan lopen en jij ze daarbij kunt helpen. Maar let op! Steek je berichten niet te commercieel in en help en mensen ook echt. Anders irriteert het anderen en kan de moderator niet alleen jouw berichten, maar ook jou als lid verwijderen.