Waarom zijn online communities urgent?

Waarom zijn online communities urgent?

Problemen met consumentenvertrouwen

Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat we elkaar meer vertrouwen (62%) dan politiek (41%) of media (32%). Het nieuws dat we van elkáár horen, is veel invloedrijker dan wanneer we het ergens anders horen.

Een heel slecht bericht dus voor iedereen die een groep mensen via de media wil bereiken. Zowel merken als mediabedrijven, bureaus en ondernemers hebben daarom een enorm probleem met consumentenvertrouwen en engagement - langetermijnrelaties dus.

Juist op basis hiervan is het veilig om te concluderen dat communities twee keer zoveel kans hebben om ons te overtuigen iets te kopen of ons op een bepaalde manier te gedragen, dan de media tegenwoordig kunnen. Daarnaast zijn de prijzen van advertenties door Covid-19 enorm gestegen. Er ligt dus een kans om dat probleem op te lossen!

Mensen zijn moeilijker te bereiken


Door allerlei digitale ontwikkelingen en nieuwe wetgeving, zijn we ons als consumenten anders gaan gedragen en communities spelen hierop in. De feiten hieronder onderbouwen de urgentie van het inzetten van communities:

  • De impact van social media is urgent. Ondanks de druk op social media vanwege privacy-schendingen, spenderen we er gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag. We beslissen op social media wat we willen lezen en wie we willen geloven. 
  • Het aantal jonge mensen dat televisie kijkt en kranten leest neemt af. We geven voorkeur aan Netflix, YouTube en andere social media om te weten wat er speelt. Voorheen bepaalde de redactie bijvoorbeeld het achtuurjournaal welk nieuws we te zien kregen, nu bepalen we dat zelf.
  • We installeren adblockers, omdat we geen reclamecampagnes meer willen zien. Voor marketeers en bedrijven maakt het het nog moeilijker om consumenten te bereiken!
  • Voor het verzamelen en opslaan van persoonsgegevens moet vooraf duidelijk toestemming gegeven worden door de bezoeker of gebruiker van de website. Dit als gevolg van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), het Bel-me-niet-register, de NEE-NEE sticker en het gemakkelijk kunnen uitschrijven voor nieuwsbrieven.
  • De kracht van social media is beperkt. Zonder een advertentiebudget bereik je via Facebook slechts 2-5% van jouw volgers wanneer je een bericht plaatst. Dit is dan ook de reden waarom je weinig likes en reacties krijgt op posts. Er zijn zoveel contentmakers, dat het vechten is om aandacht.

Communities zijn krachtiger dan ooit

Kortom, online communities zijn urgent. Zeker in deze tijd van Covid-19 waar offline connecten geen optie is. In onze snel veranderende wereld is nú het ideale moment om online communities in te zetten om daarmee onze doelen te bereiken, te behouden en te laten groeien.