Wat is een mastermind?
29 augustus 2023 
3 min. leestijd

Wat is een mastermind?

Na een extreem pittige week keek ik erg uit naar afgelopen maandag. Ik had een aantal Female Leaders uitgenodigd bij mij op kantoor. Daar hadden we zulke toffe ideeën en inzichten tijdens het masterminden, dat ik voor het eerst in weken weer vol energie naar huis ging. Heerlijk.

Vandaag stond ik op en dacht ik: deze manier van community building wil ik ook met jou delen. Via deze blog. Omdat ik zeker weet dat jij hier ook iets aan hebt. Inclusief een aantal bizar waardevolle inzichten die we tijdens de mastermind kregen. Million dollar ideas

Wat is masterminden?
Misschien goed om eerst even uit te leggen wat masterminden is. Ik merk dat veel ondernemers dat niet weten, terwijl het een mega krachtige tool is om de 'wisdom of the crowd' in te zetten en tot mega creatieve en innovatieve ideeën te komen. (Ok, in gewoon Nederlands 'de wijsheid van de groep', maar dat klinkt niet zo sexy... ;-))

Wat heb je nodig?
1. Een diverse groep van ondernemers (liefst ervaren!);
2. Een mastermind format (leg ik je zo uit)
3. Iemand die durft te leiden en de tijd en het format bewaakt. Duidelijk en rechtvaardig. (dat deed ik in dit geval)

Hoe werkt het?
Per keer mag er 1 ondernemer op de hotseat plaatsnemen, naast de leider. Zij (of hij) zet haar dictafoon aan, omdat er zulke waardevolle inzichten gedeeld worden, dat het onmogelijk is om alles in een keer te laten bezinken. Daarna start de eerste mastermind fase. In totaal zijn er 4 fases en duurt een complete mastermind-sessie dus 20 minuten per hotseat. Daarna kan de volgende ondernemer op de hotseat plaatsnemen.

De mastermind fases:
1. De briefing fase. Hier legt de ondernemer op de hotseat kort uit wat de huidige situatie is, waar ze tegenaan loopt en waar ze hulp bij nodig heeft. Dus een duidelijke hulpvraag. Bijvoorbeeld: kun je meedenken over een nieuwe naam voor mijn programma? Of: hoe kan ik die ene high-end doelgroep het beste aantrekken?
2. De verhelderende vragen fase. Hier mag de rest van de groep vragen stellen aan degene op de hotseat, om een duidelijk en compleet beeld te krijgen van de situatie. Zodat het advies hierna echt relevant is.
3. De advies fase. Hier mogen de deelnemers een voor een advies geven. Laser focus en kort, want er is maar 5 minuten de tijd. Degene op de hotseat praat niet maar ontvangt alleen. De deelnemers reageren ook niet op elkaar. Zo komt het advies beter binnen.
4. De samenvatting fase. Hier geeft degene op de hotseat terug wat ze geleerd heeft en wat ze meeneemt. En ze bedankt voor alle adviezen.

Wanneer je als leider strak op de tijd en het proces managed, komen er de meest briljante ideeën voorbij. Million dollar ideas die het verschil gaan maken in je business. Waarom? Omdat je zelf vaak een blinde vlek hebt die anderen feilloos weten te vinden. Daarnaast bekijk je een situatie normaal gesproken altijd door je eigen bril. Met een mastermind ben je ook in staat om het door de bril van anderen te bekijken. Daar zit vaak het goud.

Het resultaat
Nu wil je natuurlijk weten wat het resultaat is van zo'n sessie. Wat voor vragen kun je stellen en wat is dan de uitkomt? Daarom geef ik wat voorbeelden van afgelopen maandag:

- Een nieuwe naam voor mijn nieuwe programma dat de huidige Online Community Academy gaat vervangen. Dit nieuwe programma lanceerde ik kort geleden en het is zoooooo gaaf! (Speciaal voor startende ondernemers die het fundament van hun online bedrijf én community willen neerzetten);
- Een concept voor het lanceren van een nieuw boek als marketinginstrument, inclusief versnelde uitwerking;
- Een tof idee voor een waanzinnige weggever om een nieuwe doelgroep aan te trekken;
- Strategische samenwerk opties voor een nieuw high-end aanbod;
- De positionering voor het in de markt zetten van een nieuw platform.

En dit is allemaal gerealiseerd en bedacht in maar een paar uur tijd. Bizar toch? Als je dat in je eentje doet, ben je er soms weken mee bezig om een idee te bedenken en een knoop door te hakken. Op deze manier kan het snel en efficient en kom je op creatieve oplossingen die je zelf nooit had kunnen bedenken. Bovendien kun je elkaar in de groep ook accountable houden, zodat het niet bij een idee blijft, maar ook echt uitgevoerd wordt.

Daarom geloof ik zo in de kracht van groepsprogramma's!

Wil jij je ook aansluiten bij een groep gelijkgestemden en de 'wisdom of the crowd' inzetten voor je eigen bedrijf?
Dan heb ik 3 opties voor je:
1. De contenttraining in een kleine groep bij mij op kantoor: 'Converterende Content voor Social Media'. 
2. Het online groepsprogramma voor ambitieuze (startende) ondernemers die van hun business een succes maken dankzij de kracht van online business building en online community building: de Online Business Building Academy.
3. De Female Leaders Club, een exclusieve mastermind voor succesvolle vrouwelijke ondernemers die tussen de 150.000 en 1,5 Miljoen omzet draaien en willen connecten en masterminden met gelijkgestemden. (Nu een wachtlijst, maar meld je wel vast aan voor als de deuren weer opengaan)

Nog een leestip:
In het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill word de kracht en de noodzaak van een mastermind ook beschreven, aanrader!

Ik ben benieuwd naar jou. Hoe gaat het met je? Lijkt het jou ook tof om in een groep gelijkgestemden briljante ideeën te bedenken voor jouw business? Laat het me weten door even te reageren op deze mail.

Een hele fijne dag gewenst!

Liefs,
Maartje,
Jouw Community Business Mentor

Over de schrijver
Reactie plaatsen