Werken met een Commerciële Community Manager in opleiding bij We Love Communities

Community manager

Twee maal per jaar starten we bij We Love Communities met de opleiding Commerciële Community Manager. Toen we afgelopen jaar startten met deze opleiding leek het ons belangrijk de praktijk binnen deze opleiding een prominente rol te geven. We deden een oproepje aan bedrijven om eens te kijken of er een behoefte was. De reactie was overweldigend. 77 bedrijven meldden zich direct aan.


Natuurlijk hebben we niet alle bedrijven direct kunnen matchen. Maar het goede nieuws is dat we twee maal per jaar starten met een nieuwe groep studenten, waarvan er altijd een aantal nog geen opdrachtgever hebben.


Heb jij zo’n bedrijf wat graag een Commerciële Community Manager in opleiding wil aannemen?

Lees dan deze pagina goed door. We gaan je hier namelijk uitleggen wat je kunt verwachten als je gaat werken met één van onze community managers in spe en we gaan je juist ook uitleggen wat je niet kunt verwachten van een Commerciele Community Manager in opleiding. Als je meedoet werk je namelijk met een professional die ervaren is op zijn of haar vakgebied, maar die zich nog moet ontwikkelen op het gebied van community management. Ons doel is dat zij de opleiding succesvol doorlopen, opdrachten uitvoeren, ervaring opdoen en uiteindelijk na vier maanden examen doen en zijn of haar certificaat ophalen.

Gradient achtergrond

Een Commerciële Community Manager die is opgeleid door We Love Communities is niet een Community Manager die 'maar wat doet'.

Wat ze (of hij/hen) doet is onderbouwd door onderzoek en strategie. De eerste twee maanden van de opleiding gaan onze studenten dit leren. Dit betekent dat jij na twee maanden een zeer goede strategie kunt verwachten, waar jij de vruchten van gaat plukken.

 

Het betekent ook dat de Commerciële Community Manager in opleiding die eerste maanden nog niet actief bezig is in jouw Community behalve als je hierover zelf met haar aparte afspraken maakt en haar de mogelijkheid geeft om buiten de opleidingsuren voor je te werken. Vanzelfsprekend tegen een passende vergoeding.

 

Vanaf de derde maand zal de Community Manager in opleiding enige content gaan plaatsen om vervolgens te leren hoe jouw Community kan groeien en hoe ze zichzelf voor je kan terugverdienen.

 

Als je kiest voor een Community Manager in opleiding kun je dus een sterke strategie verwachten voor jouw Community en krijg je content die gebaseerd is op die strategie. Daarnaast krijg je een groeiplan en mogelijkheid voor een extra verdienmodel gepresenteerd.

 

Wat je niet krijgt is vanaf dag één een Community Manager die veel content plaatst en direct vol aan de slag gaat met beheer en groei.

 

Wél heb je natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om jouw Community Manager in opleiding aan te nemen en voor jouw bedrijf als Community Manager in te zetten. In dat geval heb je direct een zeer goed ingewerkte Community Manager die weet hoe ze zichzelf voor je kan terug verdienen.

 

Om dit te bereiken is jouw ondersteuning en hulp wel van belang. Je zult regelmatig even tijd vrij moeten maken om te overleggen met deze Community Manager in opleiding. Zeker gedurende de eerste twee maanden is het aan te raden wekelijks zo’n moment in te plannen, daarvoor is 30 minuten voldoende. En voorafgaand aan de opleiding is het ook zeer belangrijk even uitgebreid met elkaar te kunnen sparren. Op die manier haal je het maximale uit de samenwerking.


Onze student krijgt van ons een duidelijke instructie over welke gegevens ze nodig heeft om goed voor je aan de slag te kunnen. Zo voorkomen we dat de tijdsinvestering voor beide partijen te groot wordt en kunnen we mega efficiënt werken.

 

Als je kiest voor het werken met een Commerciële Community Manager in opleiding gaan we ervan uit dat je het belang inziet van dit contact tussen student en opdrachtgever en dat je hiervoor tijd wilt maken. We ervaren bij onze huidige lichting studenten intussen al wat deze investering in tijd vanuit de opdrachtgever oplevert. Meerdere opdrachtgevers hebben intussen al een strategie van zeer hoog niveau aangeleverd gekregen, waarmee de basis voor een actieve, groeiende en goed converterende community is gelegd.

Wil jij dit ook?

Dan gaat het als volgt:

 

Wij vinden het belangrijk dat opdrachtgever en student zelf voor elkaar kiezen. En we vinden het belangrijk dat onze studenten zelf initiatief tonen en de verantwoordelijkheid voor het vinden van een passende opdracht nemen.

 

Als opdrachtgever kun jij jezelf en je vacature kenbaar maken op onze LinkedIn pagina, onder dit bericht.

Zet hieronder neer wat voor bedrijf je hebt, of je op zoek bent naar ondersteuning voor een bestaande of nieuw op te richten community en verdere informatie waardoor de student kan zien of het een mogelijke match is. Ook handig om te zeggen hoe onze community manager in opleiding het beste kan reageren op de opdracht.


Wij zullen onze studenten naar dit bericht verwijzen. De studenten benaderen jou vervolgens zelf als ze enthousiast zijn. 


En dan?

Jullie maken samen afspraken. We love communities heeft verder geen rol hierin. Jullie gaan zelfstandig de verbintenis aan. We love communities staat natuurlijk wél voor het vervolgens zeer goed opleiden van deze Commerciële Community Manager. Dát is immers waar wij goed in zijn. 

 

Een student van onze opleiding heeft een studie belasting van ongeveer 8 uren per week. Op maandag is er wekelijks les. Bijna al onze studenten hebben naast hun opleiding werk elders. Dat kan zijn in loondienst of vanuit hun eigen bedrijf. De student zal ongeveer 3 uren per week actief bezig zijn binnen of met jouw Community gedurende de 4 maanden van de studie. Natuurlijk zijn jullie vrij om andere afspraken te maken zowel qua uren als qua vergoeding voor de extra te werken uren. 

Optie: laat jouw medewerker de opleiding volgen

Heb je zelf een medewerker die enthousiast is over het werk als Community Manager maar zelf niet de juiste skills heeft? We leiden hem of haar graag voor je op. Bijvoorbeeld een Virtual Assistent die al voor je werkt of een marketing communicatie medewerker. Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen deze medewerker de opleiding te laten volgen en het certificaat te behalen. Wij zullen hem of haar 4 maanden begeleiden in het succesvol maken van jouw community, zodat je zeker weet dat je het maximale uit jouw online community haalt.

Nog even een aantal zaken op een rij:

- De start data voor de komende edities van onze opleiding zijn: 11 april 2022 en 12 september 2022. Daarna starten we jaarlijks begin februari en half september;

 

-  Een Commerciële Community Manager in opleiding werkt gedurende de opleiding ongeveer 3 uur per week in en voor je Community, behalve als jullie samen iets anders afspreken;

 

- Er zal regelmatig overleg nodig zijn. Er komt buiten de kennismaking minimaal één zeer uitgebreid gesprek voorafgaand aan de opleiding en vervolgens is het gedurende de eerste twee maanden van de opleiding belangrijk wekelijks even tijd in te plannen voor de student, zodat ze haar vragen kan stellen of iets aan je kan presenteren;

 

- De Community Manager in opleiding heeft gegevens nodig zodat ze haar onderzoek goed kan doen en een gedegen strategie kan schrijven. Het is fijn als ze die gegevens direct in het begin van de opleiding van je kan krijgen. Ze zal zelf aangeven welke gegevens ze nodig heeft;

 

- Om een goed beeld te krijgen van de community is het fijn als onze student mee kan kijken vanuit de beheerdersrol van jouw community;

 

- Onze studenten gaan voor optimaal resultaat. Zij leren kritisch te zijn en zullen daarom soms ook kritische vragen stellen. Zo hebben we ervaren  dat lang niet elke opdrachtgever zijn missie, visie en/of ideale klant helder geformuleerd heeft. Dit is helemaal niet erg, maar het maakt het wel lastig voor onze student om een goede strategie te maken. En daarnaast heeft het natuurlijk invloed op het functioneren van de community en groeien en verdienen hiermee. Onze studenten zullen dergelijke dingen bespreekbaar maken en mee denken. Het is van belang dat je open staat voor dergelijke gesprekken om de samenwerking en het succes van de community mogelijk te maken;

 

- Moet je community nog worden opgezet? Dat is geen probleem. In dat geval voorzien onze studenten je van een strategie waarmee je goed kunt starten en direct al flink kunt groeien.


- Wij zijn als opleiding verantwoordelijk voor de beoordeling van de eindproducten. Maar jij bent natuurlijk degene die weet of wat de student aflevert ook echt bruikbaar is in de praktijk. Daarom willen we graag jouw feedback. Voorafgaand aan onze beoordeling krijg je daarom een online formulier waarop je kunt invullen wat jouw mening is over de producten die je tijdens de opleiding al hebt gezien.

Benieuwd hoe de samenwerking met een Commerciële Community Manager zal verlopen? Beluister het interview tussen opdrachtgever Irene van den Oever en community manager Arbaya.

Community manager

Ben jij na het lezen van dit alles nog steeds enthousiast en wil je graag werken met één van onze community managers in opleiding?

 Dan zien we graag jouw oproepje verschijnen op onze LinkedIn pagina.

Wil je zelf een medewerker opgeven voor de opleiding? Dat kan hier.

 

En heb je nog vragen of wil je even sparren? Mail ons via mail@welovecommunities.nl en we denken graag met je mee!