Clubhouse: de nieuwe community hype. Audio first. Een handleiding.

#Clubhouse is de nieuwe community hype waar iedereen het over heeft. Vooral in Amerika maar nu ook in Nederland. Waar iedereen lid van wil worden, maar wat niet zomaar gaat, omdat de leden maar 1 iemand mogen uitnodigen. (En daarna een paar meer, als je actief bent in de community: mega interessante strategie).

https://youtu.be/Gv66XkkvFrU

Ik had de mogelijkheid om lid te worden en geef je graag een kijkje achter de schermen bij dit nieuwe social media platform. Het is namelijk niet zomaar een community, maar een audio community. Baanbrekend en vernieuwend!

In deze video en dit artikel ontdek je meer en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen. Het is bedoeld als Nederlandstalige handleiding voor Clubhouse. Heb je meer vragen: stel ze gerust hieronder.

Elke vrijdag om 9.00 uur host ik mijn eigen Clubhouse room, dus als je een account hebt op Clubhouse: wees welkom in de Community Leaders Club op Clubhouse. (Note: overal waar room staat kun je kamer lezen en andersom).

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een app waar je informele audio gesprekken kunt voeren. Ze noemen het zelf een ‘drop-in audio chat’. Als je de app opent zie je verschillende kamers, zogenoemde rooms, waar je kunt praten met mensen van over de hele wereld. Gewone ‘coffee talk’, maar ook inhoudelijke gesprekken die soms wel 8 uur duren en waar deelnemers live coaching krijgen. Je kunt er gelijkgestemden van over de hele wereld ontmoeten. Voor ieder is er wat wils, je kunt je interesses namelijk duidelijk aangeven en makkelijk van de ene naar de andere kamer gaan. Je blijft hangen in de kamer waar je het gesprek interessant vindt.

Je kunt het vergelijken met een kruising tussen een podcast en een online community. Of met een live podcast show die opgenomen wordt tijdens een congres, met publiek erbij. Als luisteraar kun je namelijk je hand opsteken, vragen stellen en meepraten. Er wordt veel waarde gegeven en de app is makkelijk in gebruik. Je kunt er luisteren, verhalen vertellen, je ervaringen delen, panels leiden en volgen, debatteren, etc. Alle gesprekken zijn live en worden niet opgenomen.

Hoe kom je in Clubhouse?

De populaire app is nu alleen maar via de Appstore voor iPhone beschikbaar is. Hij komt ook voor Android toestellen, maar nu nog niet. Je kunt hem hier downloaden.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, maak je een account aan. Je staat dan op de wachtlijst. Pas als een bekende die al lid is van Clubhouse jou een uitnodiging stuurt, ben je binnen. Alsof je voor een populaire club in de lange rij buiten staat en wacht tot je via via op de gastenlijst komt en naar binnen mag. Zo’n gevoel. Dat creëert een gevoel van schaarste, en FOMO: Fear Of Missing Out. Juist omdat je (nog) geen toegang hebt, wil je er graag in! Dat is dus een slimme strategie. Zelf geeft Clubhouse aan dat ze dit systeem hanteren omdat de app ineens heel snel gegroeid is en deze nog in beta is. Ze willen dus niet te snel groeien.

Hoe krijg je toegang? Hoe werkt het met ‘invites’?

Als je de app op je telefoon hebt staan, dan heb je dus niet meteen toegang. Daarvoor heb je een uitnodiging nodig, die in Clubhouse ‘invites’ heten. Als je lid wordt krijg je maar 1 uitnodiging en kun je in het begin dus maar 1 iemand anders uitnodigen. Wees dus spaarzaam met je uitnodiging en nodig alleen iemand uit als je zeker weet dat hij of zij interesse heeft. Want een eenmaal uitgestuurde uitnodiging kun je – op dit moment – niet terugnemen. Daarom zijn de leden spaarzaam met hun waardevolle uitnodigingen.

Er zijn twee manieren om binnen te komen:

Je krijgt direct een uitnodiging van iemand die jouw telefoonnummer in zijn of haar telefoon heeft staan of:
Je zet jezelf op de wachtlijst en word door een bestaand lid binnengelaten die nog een ‘invite’, een uitnodiging, over heeft. Als je actief bent in de app krijg je ook weleens de vraag of je een bepaald persoon binnen wilt laten, zonder een ‘invite’ te gebruiken. En als je vaker rooms host en actief bent, krijg je er als beloning nieuwe uitnodigingen bij.

Waarom moet je oppassen met wie je uitnodigt voor Clubhouse?

Ten eerste omdat je maar een paar uitnodigingen krijgt, maar er is nog een reden. Degene die jij toelaat, heeft jouw naam onder zijn of haar profiel staan. Je bent dus voor altijd aan elkaar gelinkt. Kijk maar eens op een profiel in Clubhouse, scroll naar beneden en je ziet het. Misdraagt iemand zich die door jou is uitgenodigd, dan wordt hij of zij niet alleen van het platform verwijderd, maar jij krijgt ook een blokkade voor altijd. En dat wil je natuurlijk niet. Nodig dus alleen iemand uit die je goed kent en/of vertrouwt.

 

Hoe ziet Clubhouse eruit?

In de video laat ik dat zien. Maar voor de zekerheid heb ik hierboven ook nog een screenshot toegevoegd. Links het scherm dat je ziet als je geen invites meer hebt. Midden welke evenementen, welke rooms, er aankomen. Dit is de kalenderfunctie. Rechts een screenshot van je persoonlijke profiel op Clubhouse, waar je je bio neerzet. Daarover straks meer.

Waarom is Clubhouse zo populair?

Clubhouse is razend populair. Dat komt onder andere omdat je niet zomaar naar binnen mag, waardoor mensen het extra graag willen. Het gevoel van iets te missen als je er niet op zit. Ik ken zelfs mensen (ik noem geen namen) die speciaal voor Clubhouse overgestapt zijn op iPhone terwijl ze al jaren een Android toestel hebben. Dat zegt genoeg. Daarnaast is de timing perfect. Als digital community expert zie ik dat mensen nu meer dan ooit de behoefte hebben om met een groep van gelijkgestemden te verbinden. Aan echte en oprechte connecties: authentiek en sympathiek. Aan elkaar helpen. Aan nieuwe mensen leren kennen, want dat kan niet meer op events, in bars, via het werk.

Vanwege de lock-down heb je nog wel contact met bekenden, maar connect je amper met verrassend leuke nieuwe mensen waar je iets gemeenschappelijks mee hebt. Doordat je alleen je stem hebt op Clubhouse en het real time gesprekken zijn, kun je je moeilijk anders voordoen dan je bent. Echte gesprekken blijven over: precies wat mensen nu willen. Daarnaast zijn de rooms vaak erg waardevol en kun je in contact komen met iedereen waar je een connectie mee hebt. Ook beroemdheden en bekende ondernemers uit Amerika. Dat biedt enorme groeikansen voor je business en om je netwerk uit te breiden. Internationaal, maar ook in Nederland. 2021 is het jaar van de online communities, dat Clubhouse zo populair is is daar het bewijs van.

Voor wie is Clubhouse interessant?

Clubhouse is op dit moment vooral interessant voor ambitieuze ondernemers. Die zie ik althans vooral op het platform. Maar misschien komt dat doordat ik in mijn eigen bubbel zit. Daarnaast is het ook interessant voor iedereen die graag zijn of haar netwerk en community snel uitbreid, want het is erg makkelijk om met nieuwe interessante mensen in contact te komen.

Wat is het voordeel van Clubhouse als ondernemer?

Het uitbreiden van je netwerk, zichtbaarheid en nieuwe klanten. Er worden mooie connecties gelegd en ik ken al een voorbeeld van een jonge professional uit de UK die in 1 maand al 300.000 euro heeft verdiend aan nieuwe klanten dankzij Clubhouse. Puur door waarde te leveren en een groter publiek te bereiken. Door echte en oprechte gesprekken te voeren. Omdat je als community-leider zichtbaar bent en je impact maakt door anderen te helpen, krijg je de expertstatus die je verdient. Daardoor komen er voor jou als community-leider kansen op je pad die je niet voor mogelijk had gehouden.

Dat is overigens ook zo op andere community-platformen, daarin is Clubhouse niet uniek. Wat het wel uniek maakt is dat je zo makkelijk kunt mee luisteren en meepraten met andere experts en je daardoor veel leert en toffe kansen krijgt die je anders niet had gekregen. Iedereen is het platform nog aan het uitvinden en dat maakt het zo leuk. Gevestigde namen in Nederland moeten ook weer helemaal opnieuw beginnen. Daar ligt dus ook voor jou een enorme kans. Als je nu instapt ben je een voorloper op de rest. Want dat de rest volgt weet ik zeker. Clubhouse is een blijvertje.

Hoe begin je op Clubhouse?

Wat ik je aanraad is om eerst een van de beginners rooms te volgen, zodat je kunt oefenen met on stage komen. Zodat je de regels leert kennen en er handigheid in krijgt. Er zijn elke dag rooms for beginners, kies er eentje die door Clubhouse zelf georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld onderstaande ‘Welcome to Clubhouse (Beginners Guide)

Daar kun je ook oefenen met je hand opsteken, het podium pakken en een vraag stellen. De moderators helpen je echt goed en zijn erg geduldig en vriendelijk. Aanrader!

clubhouse

En dan?

Daarna ga je meerdere rooms ontdekken. Kijk wat je aanspreekt en wat niet. Volg interessante moderators zodat je een seintje krijgt als ze weer live zijn. En als je geïnteresseerd bent in community building en leiderschap: ik host elke vrijdag om 9.00 uur een room, de Community Leaders Club. Leuk als je erbij bent!

Wat zijn de regels op Clubhouse?

Hier vind je een Engelstalige uitleg van de basisregels die ik erg goed vind. Hieronder een Nederlandse samenvatting:

– De kamers zijn allemaal open en iedereen kan meedoen. Je kunt langs verschillende rooms gaan, net als verschillende kroegen die je bezoekt tijdens een kroegentocht. (al lijkt dat nu eeuwen geleden!)

– Er zijn 2 onderdelen in een kamer: bovenaan vind je het gedeelte met de sprekers, het podium, onderaan zie je het publiek. Degene met het groene tekentje is de moderator. Hij of zij leidt het gesprek. Soms zijn er meerdere moderators. Zie ze als de host op een feestje, zij leiden het gesprek :).

– Als je lid wordt van een kamer, zit je standaard in het publiek. Je kunt je hand opsteken als je iets wil zeggen of vragen, de moderator kan je dan uitnodigen op het podium. Regel nummer 1 is dat je dan meteen je microfoon dempt, dat doe je rechtsonder.

– Heb je je vraag gesteld? Verlaat dan het podium door op je profielfoto te tikken en “Move to audience” te selecteren.

– De meeste kamers hebben een onderwerp, maar niet allemaal. Veel gaan op dit moment ook nog over Clubhouse en de kansen ervan. Laat je verrassen.

– Klik de kalender pictogram om de geplande evenementen te zien.

Wat is het verschil tussen rooms en clubs op Clubhouse?

Er bestaan niet alleen ‘Rooms’ maar ook ‘Clubs’. Dat zie je bij sommige profielen helemaal onderaan staan, van welke clubs iemand lid is. Een club is een online community waarbij de leden een gemeenschappelijke pijn, passie of ambitie hebben. (net als in iedere andere online community). Iedereen kan een club volgen, maar om lid te worden van een club moeten de beheerders toestemming geven.

Als je een club volgt wordt je op de hoogte gebracht van nieuwe bijeenkomsten. Op dit moment is het nog lastig om zelf een club te starten. Hier lees je meer over clubs. In dit artikel richt ik me op de basics van Clubhouse.

Wat betekent welk tekentje bovenin de Clubhouse app?

icoontjes

Van links naar rechts:

Het vergrootglas, waarmee je kunt zoeken in de app, bijvoorbeeld naar mensen en rooms;
Het envelopje, waarbij je zit of je nog uitnodigingen kunt versturen;
De kalender, om te zien of er interessante evenementen op het programma staan.

events

Je kunt selecteren welke evenementen je wilt zien.
All upcoming: alle komende evenementen;
Upcoming For You: suggesties voor jou op basis van je interesses en connecties;
My Events: je eigen evenementen, als je die organiseert.
Het belletje bovenaan geeft notificaties weer, die je ook kent van social media platformen als Instagram, Facebook en LinkedIn.
Helemaal rechts zie je je eigen profielfoto, als je daarop klikt kom je op je eigen profiel terecht.

Hoe start je voor de eerste keer een room op Clubhouse?

Je kunt je eigen kamer starten door op de grote groene ‘Start a room’ knop onderaan te klikken en deze ingedrukt te houden. Kies je gasten uit je volgers en clubs, voeg een onderwerp toe en start. Wanneer je een kamer aanmaakt, krijgen jouw volgers een melding. Als moderator heb je de mogelijkheid om het geluid van mensen te dempen, mensen uit te nodigen om te spreken, mensen terug in het publiek te zetten en een kamer te sluiten.

Let er als moderator of spreker op wie het dempen opheft tijdens het gesprek. Dat is een signaal die iemand wil praten. Hem of haar kun je daarna aan het woord laten. Bijvoorbeeld: ‘Hey Linda, ik zie dat je je microfoon aanzet, wil je iets vragen of delen?’

Hoe plan je een evenement op Clubhouse als moderator van je eigen room?

Klik op het middelste kalender icoontje hierboven, dan verschijnt ‘Upcoming for you’;

icoontjes

2. Klik op het rechter icoontje, een kalender met een plusje;

3. Vul de naam van je evenement / room in;

Voeg eventueel iemand als co-host in;
Selecteer de dag en het tijdstip. Goed om te weten: de app staat automatisch op onze tijdzone, dus je hoeft geen tijden om te rekenen naar pacific time of zoiets.
Vergeet ook de korte omschrijving in en dan ben je klaar.

4. Controleer of het door jou aangemaakte event ook bij ‘my events’ staat en hij is ingepland.
Als het event start krijgen mensen die jou volgen automatisch een notificatie en verder kun je mensen ook in je room uitnodigen.
Woopwoop! Dan ben je er klaar voor!

Elke vrijdag om 9.00 uur host ik de Community Leaders Club in Clubhouse, wees welkom. Daar leer je alles over het opbouwen van een succesvolle community. En hoe je een goede community leider bent.
Vooralsnog gewoon in het Nederlands.

Wat doe je als je in een Clubhouse room zit? Wat betekent wat?

Onderaan je scherm zie je 3 icoontjes. Van links naar rechts:

Leave quietly: hierop klik je om de kamer te verlaten.
“+” knop: daarmee kun je je connecties ook uitnodigen voor deze kamer, deze room;
Handje rechts: daarmee kun je aangeven dat je een vraag of opmerking hebt. Op basis daarvan kan de moderator je uitnodigen om te spreken.

Wat als je wordt uitgenodigd om te spreken?

Als je niet aan het woord bent, laat je microfoon dan op gedempt (mute) staan om een echo of achtergrondgeluiden te vermijden. Vooral als er veel aanwezigen zijn. De moderator kan jouw microfoon ook op ‘mute’ zetten, vat dat niet persoonlijk op.

Hoe kun je virtueel klappen?

Je kunt de mute-knop ook gebruiken om virtueel te klappen voor de sprekers / moderators?. Dat doe je door je microfoon snel aan en daarna weer uit te zetten.

Hoe stuur je een DM (direct message) naar iemand op Clubhouse?

Je kunt op Clubhouse geen persoonlijk chatbericht naar iemand sturen. Veel mensen koppelen daarom hun profiel aan Instagram of Twitter en daar kun je via DM verder het gesprek aangaan. Tip: zorg dus dat je die accounts aan je profiel koppelt en dat je bio op de verschillende social media platformen op elkaar aansluiten.

Wat betekent het als een moderator PRT zegt?

PTR betekent ‘pull to refresh’. Haal het scherm naar beneden en je ververst het scherm. Zo zie je het als mensen een andere foto hebben en weet je wie er in de room zit. Wordt ook gebruikt om spelletjes te spelen, maar dat heb ik in de Nederlandse rooms nog niet gezien.

Wat als je een kamer wilt verlaten?

Als je met meer dan 3 bent dan klik je op ‘Leave quietly’. Ben je met 3 of minder en ‘on stage’ dus dat je kunt praten, dan kun je gewoon gedag zeggen.

Wat als de kamer te groot wordt en je het gesprek met iemand uit de room wilt voeren?

Soms wordt een kamer erg groot en chaotisch. Misschien wil je het gesprek met iemand uit de kamer voortzetten of een nieuwe kamer beginnen in een kleinere setting. Dat heet “re-rooming”. Dat doe je door op iemands profielfoto te tikken en op ‘Start a new room together’ te klikken of door gewoon een nieuwe kamer te beginnen en mensen te pingen om lid te worden u met de “+” knop.

Ongeschreven regel: laat mensen in hun waarde, ook beroemdheden

Op Clubhouse zijn ook beroemdheden en ‘grote namen’ uit Amerika aanwezig. Beyonce bijvoorbeeld. Zij willen – net als jij – oprechte, inspirerende, inzichtelijke, luchtige, leuke gesprekken voeren. Laat ze dus in hun waarde en ga niet die vervelende fan uithangen. Be cool ;-).

Community regels Clubhouse

Net zoals elke andere community heeft Clubhouse een aantal community regels waar je je aan moet houden. Je vindt ze hier in het Engels, maar ik heb ze voor het gemak ook voor je vertaald. Wat is zelf erg tof vind is dat Clubhouse een zero bully policy heeft en dat discriminatie niet is toegestaan.

Clubhouse is ontworpen als een ruimte voor authentieke conversaties en expressie – waar mensen plezier kunnen hebben, leren, zinvolle contacten kunnen leggen en rijke ervaringen kunnen delen met anderen over de hele wereld. Hieronder staan een paar principes die Clubhouse belangrijk vindt.

Blijf jezelf. De authenticiteit van Clubhouse begint bij de mensen.
Wees respectvol. Dit geldt altijd voor iedereen.
Wees inclusief. Verschillende mensen en perspectieven tolereren, verwelkomen en overwegen.
Bouw empathie en begrip op. Neem deel aan debatten die te goeder trouw zijn.
Zorg voor zinvolle en echte verbindingen. Dit is waar Clubhouse om draait.

Hieronder nog 5 tips om als community-leider op te vallen met je Clubhouse profiel:

  1. Zorg voor een aansprekende foto, liefst met een effen kleur als achtergrond. Dan is het makkelijker voor moderators om jou een podium te geven. Zeker internationaal of in grote kamers waar je meerdere mensen met dezelfde naam hebt. Of, zoals bij mij, een naam hebt die niet uit te spreken is internationaal.

  2. De eerste 2 regels moeten opvallen, dat is wat iemand ziet als hij of zij in een room op jouw profiel klikt.

  3. Bepaal of je in het Nederlands of Engels je profiel schrijft, zelf heb ik Engels, maar ondernemer Jeanet Bathoorn gaf een toffe tip, namelijk je bio kopiëren in je notities. Daar een Nederlandse en Engelse bio opslaan. Standaard zet je je bio op Engels maar als je een Nederlandstalige kamer ingaat dan verander je hem tijdelijk.

  4. Laat zien wie je bent als expert. Zorg dat duidelijk is wie je waarmee helpt en hoe mensen contact met je op kunnen nemen om business met je te doen.

  5. Koppel je profiel aan Instagram en/of Twitter zodat geïnteresseerden met je in gesprek kunnen gaan via DM. Check ook mijn profiel in de Clubhouse app als je een voorbeeld zoekt. (En leuk als je me dan meteen even volgt).

What’s next?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te leren over de nieuwe hype: Clubhouse. We zijn allemaal nog in de startfase, dus stuur deze link gerust door naar iemand die net is begonnen op Clubhouse of voor wie je denkt dat het interessant is.

Mis je iets? Heb je aanvullingen? Dan hoor ik het graag. Samen maken we er een compleet artikel van, waardoor nog meer toffe ondernemers en professionals Clubhouse ook in het Nederlands kunnen gaan gebruiken.

Kijk of luister je liever dan je leest? Je ziet de belangrijkste punten ook in de korte video bovenaan deze pagina.

Tot slot:

Spoedcursus #Clubhouse: wat is het en wat heb je er als ondernemer of professional aan? In 1 uur volledig op de hoogte!

Als digital community expert krijg ik steeds meer vragen. Daarom schreef ik al deze Nederlandstalige handleiding. Nu ga ik een stapje verder.

Wees welkom op de gratis online masterclass ‘Clubhouse basics voor ondernemers’.

Zelf ben ik razend enthousiast! In minder dan een week tijd 447 volgers en elke dag toffe gesprekken met prospects, die zich vervolgens inschrijven op je mailinglijst of klant worden. Wie wil dit nou niet?

Hier kun je jezelf inschrijven voor de webinar Clubhouse basics voor ondernemers. Doe je mee? Laat het hieronder weten. Wat hoop jij te leren over Clubhouse? Deel het, dan neem ik je vraag mee.

Als je al lid bent, connect je dan even met me? Vind ik leuk. Mijn username is Maartje Blijleven (@lovecommunities). Tot snel!

Maartje Blijleven,

Jouw Digital Community Expert

PS: Meer weten over Clubhouse? www.clubhouseguide.com

Ken je iemand voor wie dit interessant is? Laat het hem of haar gerust weten door dit artikel door te sturen. Fijne dag!

 

Lees ook

Uitnodiging voor m’n housewarming

Wat is het koud he?! Bij mij staat de kerstboom al (scroll even helemaal naar beneden om te zien hoe dat staat). Gewoon, omdat het kan. Omdat ik bijna jarig ben (op 8 december) en ik wil dat m'n huis dan extra gezellig is, als er bezoek komt. Ik vergelijk een online...

Lees meer