Een mail naar een journalist, wat moet daarin staan?

Een manier om je community te laten groeien is door pr en free publicity in te zetten. Je kunt in het nieuws komen door het versturen van een persbericht, door een redacteur of journalist direct te benaderen of door te reageren op een oproep. In alle gevallen is het goed dat je een kort maar krachtig stuk schrijft en dat naar de redacteur mailt. Je kunt de redacteur of journalist natuurlijk ook bellen. In dat geval raad ik je aan om een introductie van maximaal een minuut uit te spreken. Spreek met de journalist af dat je het artikel altijd eerst wil lezen, horen of zien voordat het gepubliceerd wordt. Zo kun je pijnlijke missers of onduidelijkheden voorkomen.

Een mail naar een journalist, wat moet daarin staan?

  • Jouw introductie: start met de conclusie, zet die in de eerste alinea. Ga daarna pas onderbouwen. Wat wil je echt vertellen? Wat wil je dat er blijft hangen?

  • Persbericht: zet in je onderwerpregel de kop, en niet het woord persbericht. En voeg niet alleen een bijlage toe, maar zet je belangrijkste boodschap direct in de mail om zo de leeskans aan- zienlijk te vergroten.

  • Wees selectief: dat is ook heel belangrijk. Je kunt niet alles vertellen, dus vertel alleen wat het meest belangrijk is.

  • Kun je je verhaal exclusief of als primeur aanbieden? Vermeld dat erbij. Dat is extra interessant voor de redacteur of journalist. Je kunt daar ook een deadline aan hangen.

  • Zit er een embargo op het artikel? Laat dat vooraf duidelijk weten.

  • Staat er ergens meer informatie? Voeg daar dan de link naar je community toe.

  • Heb je beeldmateriaal in groot formaat dat ook voor drukwerk gebruikt kan worden? Voeg een kleine foto toe en vermeld de url waar deze foto in drukwerkformaat staat (300 dpi). Drop-box kun je daar goed voor gebruiken. Vergeet, afhankelijk van de afspraken die je met de fotograaf hebt gemaakt, niet om zijn of haar naam te vermelden.

  • Word je uitgenodigd voor een interview? Formuleer dan voor jezelf drie uitgesproken meningen die je daarna kunt uit- leggen. Dit zijn cadeautjes voor de journalist, want het zijn mogelijke koppen voor boven het artikel.

Wil je meer weten over het gratis groeien van je community? In dit artikel geef ik drie manieren hoe je gratis je community kan laten groeien.

Lees ook

Uitnodiging voor m’n housewarming

Wat is het koud he?! Bij mij staat de kerstboom al (scroll even helemaal naar beneden om te zien hoe dat staat). Gewoon, omdat het kan. Omdat ik bijna jarig ben (op 8 december) en ik wil dat m'n huis dan extra gezellig is, als er bezoek komt. Ik vergelijk een online...

Lees meer