Hoe maak je een mooi beeldmerk voor je community?
01 februari 2020 
3 min. leestijd

Hoe maak je een mooi beeldmerk voor je community?

Als je als gepassioneerde zzp-er of kleine ondernemer een community start, bijvoorbeeld door een gratis Facebookgroep of LinkedIngroep op te zetten, of via een Huddle community, dan wil je natuurlijk ook een herkenbaar beeldmerk bij die community hebben. Hoe je snel een gratis of betaalbaar beeldmerk maakt, lees je in dit artikel.

beeldmerk

Van naam naar beeldmerk
Heb je een naam? Dan kun je een beeldmerk of logo (laten) maken. Dat hoeft nog niet perfect te zijn. Belangrijk: laat je niet tegenhouden door het wel of niet hebben van een perfect logo. Een logo kun je in een later stadium altijd nog aanpassen.

Hoe begin je met een logo voor je community?

Stap 1. Laat je inspireren door anderen
Tip: maak op Pinterest een bord aan met logo’s die je mooi vindt. Heb je een logo gezien in een lettertype of stijl die je mooi vindt, gebruik dan de app ‘WhatTheFont’ om erachter te komen in welk lettertype deze is gemaakt en welke lettertypes erop lijken. Dat scheelt veel tijd. Zo kun je een designer makkelijk briefen om een logo te maken.

Stap 2. Kies een kleurschema dat bij je doelgroep past
Elke kleur heeft (onbewust) een andere betekenis. Geel staat bijvoorbeeld voor innovatie, groen voor creatief en de associatie met natuur, rood staat gelijk aan actie en passie. Doe hier onderzoek naar. Een simpel rondje googelen naar de betekenis van bepaalde kleuren doet wonderen. Goed om te weten: op Pinterest kun je heel goed op kleurschema’s zoeken. Kies een kleur die bij jou en je doelgroep past. En zet die kleur in je briefing voor de designer. Let erop dat je logo of beeldmerk ook mooi is in zwart-wit en zorg voor een versie krijgt met transparante achtergrond. Je logo kun je dan gemakkelijk in eventuele filmpjes plaatsen met software als Adobe Première. Voorheen was deze software erg duur, maar sinds kort heeft Adobe speciaal voor online video-makers een basic versie van hun software (Adobe Première Rush cc) beschikbaar voor een fractie van de prijs.

Stap 3. Brief een designer of maak je logo zelf
Maak op basis van bovenstaande gegevens een briefing en zet de opdracht om een logo / beeldmerk te ontwerpen uit bij een community met freelancers, bijvoorbeeld Fiverr of Upwork. Let er goed op dat de designer die je kiest, ervaring heeft met de door jou gewenste stijl. Investeer tijd in het vinden van de juiste designer en het schrijven van een goede briefing. Hoe duidelijker de briefing, hoe beter het resultaat. Heb je weinig tot geen budget? Via Wix logomaker of Canva kun je ook zelf een logo maken.

Hoe heb ik dat zelf gedaan?
Voor We love communities maakte ik in Pinterest een bord aan met logo’s en beeldmerken die ik mooi vond. Vervolgens heb ik via Fiverr een ontwerper gevonden die precies kon maken wat ik wilde.

Bij IncludeNow. hebben we het eerst aan een bevriende ontwerper gevraagd, maar daar kwamen we niet uit. Het voorbeeld wat medeoprichter Stephan had ontworpen bleef sterker. Daarom, en vanwege de snelheid, hebben we voor dat logo gekozen. Simpel en daarmee krachtig.

Het beeldmerk van WomenTalkTech kwam pas een jaar na het oprichten van de community. Tot die tijd gebruikten we een bestaand plaatje dat we mooi vonden. We hebben eerst de community om een reactie gevraagd op eerdere ontwerpen. Daar kregen we veel feedback op. Op basis daarvan hebben we het huidige logo zelf ontworpen via Wix logomaker. Daarna is het door een andere ontwerper na gemaakt.

Bij KLM gebruikten we het KLM-logo met de naam Club China erachter, gemaakt door dezelfde ontwerper, in hetzelfde lettertype en dezelfde kleuren. Het was overduidelijk dat de community onderdeel was van KLM. Het GoodGames logo had daarentegen niets met de Nationale Postcode Loterij te maken. Dat hebben we juist bewust losgetrokken, om een op zichzelf staande community te maken. Zo zie je maar: elke situatie is weer anders.

Veel succes met het ontwerpen van jouw logo en beeldmerk!

Heb je hulp nodig bij het opzetten en uitbouwen van jouw community?
Speciaal voor gepassioneerde zzp-ers, kleine ondernemers en ambitieuze professionals is er de community academy. Daar ga je met een groep werken aan het succesvol opzetten van jouw online community. Met mijn persoonlijke begeleiding en een groep andere enthousiastelingen werken we samen aan het gewenste resultaat. Kijk voor meer informatie op www.welovecommunities.nl/academy.

Over de schrijver
Reactie plaatsen