Mijn blinde vlek (en wat jij daarvan kunt leren)

Ik zie mezelf nog staan daar in die mooie locatie naast ’t Spant in Bussum, tijdens een tweedaagse workshop online participatie en communitybuilding. Die dag gaf ik bij woningbouwvereniging De Alliantie een workshop communitybuilding en kwam er ineens een super relevante vraag die ik helemaal over het hoofd had gezien. Die deel ik graag met jou, omdat het voor mij een eyeopener was en misschien voor jou ook wel…

De vraag was: Hoe kan ik een community activeren als ik te maken heb met laaggeletterden en mensen die geen Nederlands spreken?

Tja, daar had ik dus nog nooit bij stilgestaan. Ik schaamde me diep, want gelijkheid, saamhorigheid en zelfstandigheid zijn mijn kernwaarden. Ik zet me vrijwillig in voor meerdere initiatieven om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen en toch heb ik deze groep dus helemaal over het hoofd gezien. Mijn blinde vlek blijkbaar, want volgens Stichting Lezen en Schrijven zijn er 2,5 miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Wist jij dit? Natuurlijk wil je deze groep niet excluden. Hoe betrek je ze bij jouw community?

Video’s en Google Translate
Na even denken hebben we gelukkig samen een oplossing gevonden. Hoe dan? Nou, je kunt je boodschap ook op video opnemen. En gebruikmaken van ondertiteling in verschillende talen. Daarnaast heeft veel community software ook een vertaaloptie door middel van Google Translate of een soortgelijke oplossing. Waarbij de vertaling ook uitgesproken kan worden zodat je niet hoeft te lezen. En met de nieuwste voice technologie kun je natuurlijk ook goed de dialoog aangaan binnen jouw community.

Echt tof om na twee decennia ervaring nog steeds nieuwe dingen te leren over communities, participatie en hoe je met groepen communiceert. En het maakt maar weer eens duidelijk hoe essentieel het is, dat je je echt goed in je doelgroep verdiept. Ik hoop dat jij ook iets aan dit inzicht hebt.

Hoe bereik jij moeilijke doelgroepen?
In onze community praten we over deze en andere relevante uitdagingen. Want samen weet je niet alleen meer dan alleen, maar je leert in groepsverband ook sneller! Wil je ook niets missen als het gaat om het opzetten en groot maken van online communities? Meld je dan aan voor de Online Community Academy.

PS: deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik mijn boek ook als luisterboek heb ingesproken. Zodat mensen die moeite hebben met lezen mijn boek kunnen beluisteren. Bijvoorbeeld via Storytel.

Lees ook

Uitnodiging voor m’n housewarming

Wat is het koud he?! Bij mij staat de kerstboom al (scroll even helemaal naar beneden om te zien hoe dat staat). Gewoon, omdat het kan. Omdat ik bijna jarig ben (op 8 december) en ik wil dat m'n huis dan extra gezellig is, als er bezoek komt. Ik vergelijk een online...

Lees meer