Starten als community manager
04 februari 2022 
3 min. leestijd

Starten als community manager

Is community management iets voor mij? Als je twijfelt of community manager iets voor je is, bekijk of community management bij je past. Neem een kijkje in groepen, zoals de groep van Mirelle Welles of de Community Leaders Club. Wat gebeurt er in die groepen? Vind ik deze dynamiek leuk? Word ik hier blij van?

Mirelle Petit van Welles Office interviewde mij naar aanleiding van de lancering van de commerciele community manager opleiding. Mirelle ontzorgt andere ondernemers al jaren met haar mooie netwerk van Virtual Assistants. Het interview liever beluisteren in een podcast? Je luistert het interview hier.


Hoe ga je te werk bij het managen van de community van je opdrachtgever?

Stel dat je de vraag krijgt om te starten als community manager bij een opdrachtgever, bekijk dan eerst voor wie de groep bedoeld is. Wat is het doel van de opdrachtgever, wat voor planning heeft de opdrachtgever? Heeft de opdrachtgever al een huisstijl? Hoe spreek je de leden/klanten aan? Je kijkt eerst wat er al is, aan de hand van een stukje onderzoek.

Vervolgens ga je de community strategie maken. Je gaat kijken: wat maakt deze community uniek, sociaal en relevant? Wat zijn sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor de organisatie? Wat is het onderscheidend vermogen? Waarom zou iemand zijn kostbare tijd besteden in die community? Wat kunnen ze erin halen of brengen?

Kijk naar de win-win-win-situatie. Leden zitten in de groep met een gemeenschappelijke pijn, passie of ambitie om van elkaar te leren. Zo gaat het niveau van de groep als geheel omhoog. De tweede win is voor het bedrijf. Je werkt aan een relatie met je leden waardoor ze je leuk gaan vinden, gaan vertrouwen en uiteindelijk sneller kopen. Bovendien sluit je aanbod beter op de behoeftes van je leden aan, omdat je ze goed kent. En daarnaast ben je als community manager natuurlijk erg zichtbaar in de community, dus je zichtbaarheid en expertstatus groeit. Daardoor komen er kansen op je pad qua samenwerkingen, in de media en op podia, die je vooraf niet voor mogelijk hebt gehouden.


Wat als de opdrachtgever zijn of haar doelen nog niet duidelijk zijn?

Enerzijds uitvragen, anderzijds de strategie maken en deze daarna met je opdrachtgever checken. Wat is een realistisch doel? Denk mee met je opdrachtgever aan de hand van een zelfgemaakte strategie en plan en presenteer deze aan je opdrachtgever. Vertel hoe jij het wil gaan aanpakken in de community. Wat zijn de contentdoelen? Waar leg je de focus op? Is dat inspireren, converteren,  informeren, of iets anders?

Jouw plan zal nooit precies zo zijn zoals je opdrachtgever in gedachte had. Maar dat is niet erg. Als je weet dat je het samen doet, kun je je strategie ook zo zien. De eerste versie presenteer je, daarna ‘kan je opdrachtgever erop schieten’ en maak jij een tweede versie. Vaak is die wel goed.

Als de community strategie staat, dan begint het leuke werk (vind ik tenminste ;)). Je gaat het platform kiezen, de community inrichten, content maken, een welkomstbericht maken. Een community is eigenlijk een digitale woonkamer, of een digitaal kantoor. Zorg ervoor dat er alvast wat goede berichten klaar staan en dat de sfeer goed is in de groep. Net zoals dat iemand op kantoor komt. Pas als de community de juiste sfeer ademt en het er ‘gezellig’ is, dan kun je leden gaan uitnodigen en deze activeren.


Hoe zorg je ervoor dat je in de taal van je opdrachtgever communiceert in de groep?

Een goede manier is het gesprek aangaan met je opdrachtgever. Hij of zij is de expert in het vakgebied, dus logisch dat jij als community manager niet net zoveel weet over het onderwerp. Een goede manier is om je opdrachtgever te interviewen over de onderwerpen die besproken worden in de community. Haal het interview door een transcriptie tool en maak er berichten van voor in de groep.

Zo weet je zeker dat je communiceert in de taal van je opdrachtgever. Zo ademt de community zijn of haar DNA, zonder dat hij of zij elke dag in de community aanwezig hoeft te zijn. Daardoor maak je jezelfs onmisbaar en ben je voor de ondernemer van onschatbare waarde.


Ben je VA, Social Media Manager of Marketing Communicatie specialist en wil je meer klanten en leuker werk? Specialiseer je in de baan van de toekomst: Commerciële Community Manager. Lees hier meer over de opleiding hoe je voor je opdrachtgevers een succesvolle en actieve tribe creëert vol ideale klanten!


Over de schrijver
Reactie plaatsen